Medische Keuring Taxipas (KIWA)
Werkwijze
- Een geneeskundige verklaring taxi (medische keuring taxipas) is nodig om aan te tonen dat u zowel lichamelijk als geestelijk in staat bent om zelfstandig een voertuig te besturen. Rijbewijs holland voert deze geneeskundige verklaringen uit voor de KIWA door middel van een medische keuring. Met name voor taxichauffeurs is dit erg belangrijk, aangezien u niet alleen verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid, maar ook die van anderen.
- Zowel de VOG als de geneeskundige verklaring mogen niet ouder zijn dan 4 maanden op het moment dat u uw chauffeurskaart aanvraagt. Als dit wel het geval is, moet u opnieuw een VOG aanvragen en/of opnieuw een medische keuring ondergaan. Let op! De geneeskundige verklaring die u heeft ontvangen bij de aanvraagset voor de chauffeurskaart taxi dient origineel aan Kiwa Register meegenomen te worden. Dus géén (digitale) kopie.
- U moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Dit is het meest voorkomende rijbewijs in Nederland en hiermee mag u een auto besturen van maximaal 3500 kilo. Om het rijbewijs te bemachtigen moet u zowel een theorie als praktijkexamen afleggen bij het CBR.
- Vervolgens moet u voor de aanvraag van een chauffeurskaart moet u een pasfoto hebben die voldoet aan de gestelde eisen vanuit de rijksoverheid.
- Daarnaast moet u beschikken over een chauffeursdiploma taxi. Om dit diploma te bemachtigen moet u zowel een theorie als praktijkexamen afleggen bij het CBR. Beide examens mogen in willekeurige volgorde behaald worden, maar moeten wel allebei binnen 1 jaar zijn afgerond.
- Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is vereist als u een chauffeurskaart gaat aanvragen. Met deze verklaring kunt u aantonen dat u voldoet aan de betrouwbaarheidseisen die de KIWA aan taxichauffeurs in Nederland stelt. Het aanvraagformulier voor de VOG kunt u downloaden via de website van KIWA register of verkrijgen bij uw lokale gemeente.
Rijbewijsholland helpt u graag bij het aanvragen van uw chauffeurskaart en het verkrijgen van de benodigde documenten en keuringen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken voor de medische keuring.
Dit onderzoek bestaat uit?
Anamnese:
Het bespreken van uw medische voorgeschiedenis aan de hand van de vooraf ingevulde eigen verklaring.
Bloeddrukmeting:
Eventuele hoge of lage waardes in uw bloeddruk worden gemeten.
Oogonderzoek:
Middels een gezichtsveld- en visustest.
Urineonderzoek:
Om stoffen te signaleren die niet in uw urine thuishoren. Zoals een verhoogde Glucose waarde die op onderliggen aandoeningen kan duiden.
Lichamelijk onderzoek:
Eventueel lichamelijk onderzoek.
De juiste documenten meenemen
Wanneer u naar de rijbewijskeuring komt, moet u een aantal documenten meenemen:
- Rijbewijs: naar de keuring neemt u een geldig rijbewijs mee.
- ORGINELE Keurformulier van KIWA: voordat u naar de medische keuring gaat, moet u eerst een keuringsverslag van het KIWI voor de taxipas aanvragen. Dit doet u snel en gemakkelijk via de website van de KIWA. Na het invullen ontvangt u een aantal formulieren en deze dient u mee te nemen naar de keuring.
- Potje verse urine: tijdens de keuring wordt uw urine onderzocht op verhoogde waardes van glucose. Dit kan namelijk duiden op eventuele aandoeningen.
- Een actueel overzicht van uw medicatie: voor de keuringsarts is het belangrijk om te weten welke medicatie u gebruikt. Neem daarom een actueel overzicht mee van uw medicatie. Het overzicht kunt u opvragen bij de apotheek. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts en vraag om advies.
- Bril of contactlenzen: draagt u een bril of gebruikt u contactlenzen? Neem deze dan mee (inclusief sterkte van eventuele contactlenzen)OR
Snel
In de meeste gevallen kunt u al binnen een paar dagen bij een keuringsarts terecht. Na afloop versturen wij uw keuring direct naar het CBR via het digitale platform Zorgdomein.
Goedkoop
Wij willen natuurlijk dat iedereen de kosten kan betalen voor zijn medische keuring. Daarom hebben wij ervoor gekozen om altijd onder de concurrentieprijs te liggen.
Kwalitatief
Rijbewijs Holland werkt uitsluitend samen met BIG-geregistreerde artsen, die werken volgens de regeling eisen geschiktheid 2000.